Ako vybrať ostatné kuchynské spotrebiče?

Popcornovač, šunkovar, jogurtovač alebo napríklad čokoládová fontána. Kuchynské výtvory, ktoré nikam tak úplne nepatria, napriek tomu vďaka nim naše varenie môže prekvitať. Aj keby sme ich mali použiť raz v roku, stojí za to zvážiť ich kúpu. Napríklad zistíte, že ide o posledný detail chýbajúci k dokonalosti.

Popcornovač, šunkovar, jogurtovač alebo napríklad čokoládová fontána. Kuchynské výtvory, ktoré nikam tak úplne nepatria, napriek tomu vďaka nim naše varenie môže prekvitať. Aj keby sme ich mali použiť raz v roku, stojí za to zvážiť ich kúpu. Napríklad zistíte, že ide o posledný detail chýbajúci k dokonalosti.

Doba čítania 6 min.
Klára, redakcia Heureka.sk

Typy jednotlivých spotrebičov

Popcornovač

Snívate o dokonalom popcorne, ktorý chutí ako z kina? Mikrovlnka vám ho nevykúzli, treba siahnuť po popcornovači. Stačí kúpiť balenie kukuričných zrniek a skvelý popcorn vytvoríte za pár minút. To všetko navyše zdravšie, bez použitia oleja. A pokiaľ sa nebojíte zainvestovať, môžete si dopriať retro popcornovač s nádychom amerických šesťdesiatok alebo dokonca tradičný púťový vozík.

  • Vykúzli chutný popcorn za 2–4 minúty

  • Dochutenie podľa ľubovôle - slaný, sladký, syrový

  • Iba s použitím horúceho vzduchu, bez oleja

  • Lahodnejšie ako z mikrovlnnej rúry

Šunkovar

Už vám kupovaná šunka lezie krkom? Vyrobiť si vlastnú je vďaka šunkovaru jednoduchšie, než sa zdá. Na vás bude len výber mäsovej zmesi a soli – budete tak mať pod kontrolou presné zloženie šunky. Vďaka teplomeru môžete neustále kontrolovať správnu teplotu počas dusenia alebo sa inšpirovať receptami v balení. Výsledok navyše spoznáte priamo v chuti, ktorá by mala byť svieža a príjemne mäsová.

  • Na prípravu lahodnej domácej šunky bez konzervantov a aditív

  • S teplomerom na meranie ideálnej teploty masy

  • Vyrobí aj terinu alebo paštétu

Flambovacia pištoľ

Flambovacia pištoľ je pomôcka nielen na preslávené flambované dezerty, ale aj opekanie zeleniny, karamelizáciu, prismahnutie kôrky hydiny alebo gratinovanie. Pištoľ obvykle funguje rovnako ako obyčajný zapaľovač a je dodávaná bez plynu. Ovládanie navyše umožňuje kontrolovať intenzitu žiaru, aby nedošlo k spáleniu jedla.

  • Účinné a efektívne horáky na flambovanie

  • Aj na gratinovanie syrov, karamelizovanie alebo čistenie hydiny

  • Na rovnakej báze ako zapaľovač

Jogurtovač

Pre koho je jogurt povinným základom raňajok, zamiluje sa do vlastného jogurtovača. Je perfektný na výrobu a úschovu niekoľkých domácich jogurtov naraz, pri ktorých si ustrážite presné zloženie. Stačí preto pripraviť jogurtovú zmes a zvyšok nechať na zariadenie, ktoré vytvorí správne podmienky na fermentáciu jogurtových kultúr.

  • Prístroj na zrenie a skladovanie jogurtov

  • Udrží zároveň 5–8 pohárov jogurtu

  • Časovač až na 12 hodín, jogurty vydržia až 8 dní

Odkôstkovač

Zahryznúť sa do čerstvej olivy je fajn, ale loviť jazykom kôstky už menej. Vďaka odkôstkovača si už budete čerešne, slivky alebo olivy vychutnávať bez prekážok v pohodlí. Predávajú sa jednoduché pinzetové odkôstkovače, na profesionálne očistenie väčšieho množstva kôstkovín ale odporúčame kombinované modely s nádobkou (viď obrázok).

  • Jednoduché a rýchle odstránenie kôstok

  • Odkôstkuje čerstvé, mrazené aj kompótované čerešne

  • Dá sa umývať v umývačke riadu

Muffinovač

Pečiete muffiny alebo cupcakes na týždennej báze? Potom by sa vám mohol hodiť muffinovač, ktorý pripraví až 7 nadýchaných bochníčkov naraz. Pečiaca plocha je nepriľnavá a preto sa ľahšie čistí a udržuje. Ovládanie prístroja je tak jednoduché, že ho zvládne aj začiatočnícky pekár.

  • Upečie až 7 muffinov v jednej várke

  • Nepriľnavé plochy na pečenie

  • Vonkajší plášť tepelne izolovaný od plochy na pečenie

Čokoládové fontány

Čokoládová fontána môže byť atrakciou na párty, pekným spestrením večera a potešením pre skutočných milovníkov čokolády. Čokofontány sú vybavené kontrolou teploty, aby čokoláda vydržala niekoľko hodín a stekala cez niekoľko poschodí pre ten správny estetický zážitok. Možno využiť aj na syrové alebo ovocné fondue.

  • Prúdenie tekutej čokolády cez tri poschodia

  • Použiteľná aj na syr alebo omáčky

  • Ideálne na večierky a spoločenské akcie

Ostatné

Ťažko zaraditeľných, ale veľmi užitočných kuchynských pomocníkov je celý rad:

  • Výrobníky čokolády – jednoduchá tvorba čokolády

  • Vaflovače – domáce vafle ako v Belgicku

  • Polievkovary – rýchla príprava skvelej polievky

  • Oblátkovače – kúpeľné oblátky priamo u vás doma

Dôležité parametre

Príkon

Príkon vám pri každom prístroji napovie, koľko energie vezme z elektrickej siete za hodinu používania. Často ale prezrádza aj celkový výkon. Preto je potrebné nájsť rovnováhu medzi účinnosťou a spotrebou, aby zariadenie pracovalo primerane rýchlo, ale neprišlo vás príliš draho.

Funkcie, ktoré by vás mohli zaujímať

  • Regulátor teploty – jednoduché nastavenie sily ohrevu

  • Časovač – časované ohrievanie pokrmov

  • Drženie tepla – udržanie teploty po niekoľko hodín (čokofontány, šunkovary)

  • Automatické vypnutie – nastavenie času, po ktorom sa prístroj vypne

  • Protišmykové nožičky – na pevné umiestnenie

  • Displej – jednoduché ovládanie všetkých funkcií

Príslušenstvo

K rozličným spotrebičom patrí rozličné príslušenstvo, či už dôležité kuchynské vybavenie alebo náplne do flambovačov. Nemenej dôležité sú aj suroviny do šunkovaru alebo popcornovača.

Domáce pekárne

Popcorn

Čokolády

Konzervované ovocie

Najčastejšie otázky

Prípravu šunky v šunkovare zvládnete bez problémov. Vybrané mäso stačí umyť, osušiť a nakrájať na kocky. Potom ho vložte do pevnej nádoby, osoľte, pridajte hŕstku cukru a 2 dl vody. Nechajte celú zmes odstáť v chladničke, ideálne po dobu 48 hodín. Potom ju vložte do šunkovaru a dajte ju variť do vriacej vody zhruba na 2 hodiny. Po uplynutí by mala byť na svete skvelá a jemná šunka.

Príprava domáceho popcornu nie je žiadna astrofyzika. Stačí odmerať zhruba 50 g kukuričných zŕn (jedna porcia), vložiť ich do prístroja a pevne uzavrieť. Po spustení a prúdení horúceho vzduchu začnú zrnká pomaly praskať. Za 2–4 minúty bude hotové. Potom už stačí len dochutiť podľa priania, napr. soľou, čiernym korením, syrom v prášku alebo vybraným korením (cesnak, slanina, paprika a pod.)

Čokoládové fontány na domáce použitie nie sú stavané na dlhodobú prevádzku a vydržia pracovať zhruba 2–5 hodín denne. Stačí len vybrať tekutú čokoládu, ktorá má aspoň 33 % kakaového masla. Prípadne rozpustite svoju obľúbenú pevnú čokoládu, len dajte pozor, nech je čo najhladšia a najredšia.